לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

קידושין על תנאי

שאלה:

האם ניתן לקדש אשה על תנאי שלא תהא עגונה, ואם ייווצר מצב שתהא עגונה, יפקעו הקידושין. [ואף דקיי"ל דאין אדם עושה בב"ז ואחליה לתנאיה, סו"ס אם אומר כן להדיא בזמן הקידושין או קודם מעשה, לכאו' לא שייך לומר דאחליה]

תשובה:

שלום רב,

באופן כללי ודאי אדם יכול לקדש אישה על תנאי כך וכך. ברמ"א אבה"ע סי' קנז סעי' ד' הביא שאדם יכול לקדש אישה על תנאי שלא תפול לפני יבם מומר. כלומר, כאשר יש לו אח מומר הוא יכול לעשות תנאי בעת הקידושין שאם ימות ללא ילדים שהקידושין לא יחולו. כיצד לעשות את התנאי באופן שלא נאמר שהוא מחל על התנאי בעת הנשואין כפי שעולה מהסוגיה בכתובות עג לגבי רב ושמואל, ראה בשו"ת נודע ביהודה קמא אבה"ע סי' נו שכבר הרחיב בזה.

אולם לגבי שאלתך האם אפשר לעשות את זה שיפקעו הקידושין כדי שהאישה לא תיוותר עגונה. בעבר ניסו כמה פעמים אנשים מסויימים להציע לעשות תנאי בקידושין שאם הבעל לא ירצה לגרש הקידושין יפקעו, וגדולי ישראל יצאו נגד זה בחריפות רבה. ואף יצא ספר על זה אין תנאי בנישואין. ראה כאן בהרחבה.