יוט ומציאה

שאלה:

יש מחלוקת האם יש דין שביתת בהמה ביוט אני שואל מה הסברא ששביתה לא נכללת בלט מלאכות? 2שלום לרבנים ספר שמונח בישיבה ורשום עליו שם שחברי הישיבה לא מכירים אותו האם מותר לקחת אותו או שכיון שזה חצר הישיבה זכתה בה ומה הדין שהספר ניכר עליו שהיתיאש ממנו כיון שמאובק וכדומה תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה,

שביתת בהמה אינה מלאכ כיון שהוא אינו פועל בידיו אלא הבהמה היא שעושה את המלאכה וזה איסור על הבעלים שבהמתו תשבות, וממילא זה איסור ולא מלאכה.

ספרים שנשכחו בישיבה אם הישיבה מפקירה אותם הרי זה הפקר, אבל אסור לאנשים פרטיים לקחתם כיון שיש להם בעלים. ואם ניכר שהונחו שם זמן רב מאוד ובעליהם התייאשו מותר לקחת. והישיבה לא זכתה בהם בקניין חצר כיון שאין חצר להקדש.

בהצלחה.

מקורות:

בקצות סימן ר הביא את דברי האגודה שאין חצר להקדש, ולכן החצר של הישיבה לא זוכה בהפקר.