האם צריך כשרות על פאה נכרית?

שאלה:

האם צריך הכשר לפאה?

תשובה:

שלום וברכה

שאלה זו עסקנו בה בעבר כאן באתר מכמה היבטים בהזדמנויות רבות. אם אפשר לקנות עם הכשר או לפחות אצל פאנית שניתן לסמוך עליה שהיא יודעת היטב את מקור השיער עד שורשו והיא יראת שמים, זה עדיף, אבל ככל שקונים פאה איכותית משיער טבעי לא מעובד כמו פיאות הקאסטם הנוהגות היום, אין חיוב מן הדין, כיון בפשטות אין חשש עבודה זרה באותם בתי מקדש הודיים, הסרת השיער באה לבטא הכנעה קודם הכניסה לאליל, אבל היא אינה פולחן בפני עצמו, ובודאי השיער אינו מוקדש לו כקרבן. כמו כן רוב השיער בעולם, בעיקר האיכותי, אינו בא משם, אלא ממזרח אירופה או מדרום אמריקה.

זו התרשמותי בעקבות מחקרים רבים קראתי בענין, אינני יכול להעיד בעצמי, אבל לכאורה זה כך.

בהצלחה רבה.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. כדאי לציין שהרב המשיב מתכוון שגם לשיטת הגרי"ש אלישיב לאחר שחזר בו ואסר את השיער ההודי, ע"פ המחקרים שהרב המשיב קרא וכו', גם לדעת הגריש"א אין מקום לאסור.

    אבל שאר גדולי הפוסקים גילו דעתם בפשטות להתיר את השיער ההודי גם בתשס"ד לאחר שנשמעו עדויות בנושא, ומכללם:

    1) הגאון רבי פייוול כהן, מחבר הספרים המפורסמים "בדי השולחן", מפוסקי ארה"ב.

    2) הגר"ש וואזנר שדעתו התבארה בהרחבה ע"י בנו הגרב"צ.

    3) תלמידיו הגדולים של הגר"ש וואזנר: הגר"מ גלבר, הגרש"ז אולמן, הגרמ"ש קליין, הגרי"מ שטרן, הגרש"א שטרן, ועוד.

    4) הגרנ"ק קרליץ, ע"פ "קול קורא" שחתם עליו שישתדלו להחליף, ורק מה שבוודאות מהודו.

    5) הגר"י בעלסקי, ראש ישיבת תורה ודעת, מפוסקי ארה"ב ומגדולי המומחים בכשרות, בשו"ת שולחן הלוי סי' כ"ח.

    6) הגר"מ פיינשטיין, בשנת תש"נ, ע"פ עדות הגר"מ קליין.

    7) הגרש"ז אויערבאך, בשנת תש"נ, ע"פ עדות הרב שפירא שהוא היה המוציא והמביא.

    8) הרה"ג מוהר"ר שמעון שוואב זצ"ל, ע"פ עדות הנ"ל, ועוד מגדולי ארה"ב שלא נקב בשמם.

    9) הגר"מ קליין, אב"ד אונגוואר ומח"ס משנה הלכות, בתשובה שפירסם.

    10) הגאון רבי חיים יוסף דוד ווייס, אב"ד ורב דק"ק סאטמר אנטוורפן, מח"ס ויען דוד, בקובץ אור ישראל ל"ו.

    11) הגאון רבי נחום רוטשטיין, ראש ישיבת נזר התורה, בתשובה שפירסם.

    12) הגאון רבי אשר ווייס, גאב"ד דרכי תורה, בתשובה שפירסם.

    13) הגאון רבי יצחק מרדכי רובין שליט"א, רבה של קהילת בני תורה בהר נוף, וחבר ביה"ד של הגרנ"ק, בדברים שבע"פ.

    14) הגאון הרב יהודה אריה דינר (אחיו של יוזם הסערה בתשס"ד) בדברים שפורסמו בשמו.

    15) הגר"ח גריינמן, ע"פ עדות הנ"ל.

    16) הגאון רבי צבי שבח רוזנבלט שליט"א, רבה של בני ברק, הורה לקנות בהכשר רק מפני שהורה זקן אע"פ שמדינא מותר.

    17) הגאון רבי דוד אריה מורגנשטרן שליט"א, רב בשכונת רמת שלמה ומגדולי תלמידיו של הגרי"ש אלישיב.

    19) הגאון רבי מנדל זילבר, ראב"ד התאחדות הרבנים דארצות הברית וקנדא, בספרו מאזני צדק יורה דעה סימן א'.

    20) הגר"י עבאדי, בתשובה שפירסם.

    עד כאן רשימה חלקית.