הכשרת שיש בדירה שכורה – המשך

שאלה:

[ אנחנו אשכנזים – מחמירים בכשרות, בדכ לפי הרמ״א]

בדירה השכורה יש שיש (כנראה חרסינה) משומש, הכשרנו אותו על ידי עירוי של מים שהרתחנו מקומקום (שמנו מים,ניגבנו, שמנו מסיר שומנים, שוב מים ושוב ייבוש ושוב מים וייבוש- סהכ שלוש פעמים), כמובן שזה לא מספיק באמת ואין אפשרות להכשיר שיש זה.
אנחנו משתדלים שלא לשים שום דבר רותח על השיש אבל בכל זאת יש לי מספר שאלות
1. האם בעייתי לשפוך מים רותחים מהסיר ישר לכיור מכיוון שהמים מגיעים גם לשיש מסביב והאדים חוזרים לסיר אולי? (יש גם עניין עם הכיור עצמו- מצוין בשאלה נפרדת)
2. האם בעייתי לשפוך מאכל רותח לצלחת בגלל האדים שמגיעים לשיש וחוזרים אולי לסיר ולצלחת עם התבשילים?

** יש אפשרות לשים טפט על השיש אבל העלות יקרה השאלה אם זה יכול לעזור למקרים האלה וחשוב להשקיע בכך?

תשובה:

שלום וברכה

חשוב לי להסביר נקודה חשובה:

בכל הנוגע לבליעות בכלים, יש הבדל בין איסור בלוע שהוא בן יומו, כלומר הוא נבלע בסיר או בשיש ב24 שעות האחרונות, שזה יכול לאסור דבר שבא איתו במגע, מאכל או כלי, לבין איסור בלוע שאינו בן יומו, כלומר הוא נבלע בשיש לצורך הענין לפני יותר מ24 שעות. בליעה כזו לעולם לא תאסור את המאכל שבא איתה במגע [לפעמים בדבר חריף זה שונה אבל זה לא רלוונטי כרגע]. לכן ראשית צריך להבין, שגם אם תיקחי חתיכת בשר רותחת ותניחי על השיש [עוד לפני ההגעלה שעשיתם], הבשר מותר באכילה. מה שהצריכו חכמים הכשרה לדבר שאינו בן יומו, הוא גזירה שמא יבואו לטעות ולהשתמש גם בבן יומו, אבל אם השתמשו – המאכל לא נאסר! חשוב להבין זאת. לכן כתבתי לך, שההוראה המקובלת במקרה שלכם, שכיון שלא ניתן להכשיר את השיש באופן מוחלט, וגם להחליף זו הוצאה מאוד יקרה, והכל מדובר על חששות, כי בסך הכל גם אם השתמשו בו ללא הקפדה אין הכרח שנאסר [יש תנאים רבים כיצד שיש נאסר] עושים הגעלה שלוש פעמים ואז אתם יכולים מעיקר הדין להחשיב אותו ככשר, בצירוף שיטת בעל העיטור שהגעלה שלוש פעמים מועילה גם לחרס.

לכן מעיקר הדין אתם יכולים להניח על השיש סירים חמים. אבל אם תחמירו על עצמכם, הרי בלאו הכי כדי שלא לפגום בשיש שמים תחתית ולא סיר ישירות על גביו… זה מצויין.

ממילא כל חשש רחוק שמא יבואו אדים וכו' אינו רלוונטי, כי הרי גם אם יארע שיבואו, זה אינו בן יומו ולא אוסר! חובה להבין זאת.

אני מקווה שעכשיו את רגועה יותר.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. כן הרב, מצטערת על ההטרדה איני כזו בדרך כלל.
    ריבוי השאלות נגרם בגלל שהייתי צריכה להכשיר לבד את המטבח ואת כל תכולתו ונוצר הרבה בלבול בלימוד ההלכות והתייעצויות עם רבנים שונים בגלל שאיני מבינה גדולה בנושא.

    עזרת לי מאוד להבין את הנושא בתשובה שכתבת לי עכשיו.
    בטח ראיתם ששלחתי לכם כעת מספר שאלות לפי נושאים רק כדי לסבר את האוזן לפני השימוש במטבח.
    תודה רבה לכם על כל התשובות והעזרה.