זיבול אדמה בשביעית

שאלה:

האם מותר להשליך קליפות ושאריות פירות וירקות הקדושים בקדושת שביעית לשדה סמוך לבית המשמש לגידולים חקלאיים?

תשובה:

שלום וברכה

בודאי שאסור, הרי אסור לזבל את האדמה בשביעית, זו אחת מהמלאכות האסורות מדרבנן בשנה זו.

הצטרף לדיון

14 תגובות

  1. אין הבדל. הרי המטרה לזבל. היה יכול להיות הבדל כאשר אני זורק סתם "כדי ללכלך את המקום", וזה פעל זיבול, שאז זה דבר שאינו מתכוון, אבל לא לכך כוונתך אני מניח…

  2. כוונתי היא שאם הייתי משיך קליפת בננה בשדה אחרי שאכלתי מהשיח בשביעית לא הייתי "נאשם בזיבול השדה"
    כך גם כאן
    אין לי עניין ביבול השדה רק לזרוק את הקליפות מבלי לבזות את האוכלין ומבלי לעבור על עבודת השדה
    והנחתי מכיוון השדה אינו שלי ואין בכח כמה קליפות
    לזבל את השדה
    אז יהיה מותר
    כפי שהבנתי משניות במסכת שביעית

  3. אני אומר שוב, אדם שיזרוק סתם מתוך חוסר נימוס ולא בכוונה לזבל, יש לצד להקל, אבל אם כוונתו לזבל גם אם זה אינו שלו אסור.

  4. בס"ד
    כל הרעיון הוא" להחזיר לאדמה את שלה" במצב שחיית השדה תוכל להנות מזה
    בשקית ניילון אתה גם" גוזל את חיית השדה " ומפספס את כל החוויה של קדושת שביעית לעניות דעתי
    מתשובתך הבנתי שאין לכך כללים הלכתיים
    תודה

  5. בס"ד
    אז בוא נסכם
    לפזר על פני שדה אסור כי מחזי למזבל
    אפילו אם לא שדה שלי (אגב זה בניגוד למשנה בשביעית וגמרא הירושלמית שם)
    (ועדיין אני מחכה למקור של פסיקת כבודו)
    לשים בניילון סגור על גבי אבנים מותר למרות שגוזל את חיית השדה
    לפזר על גבי אבנים איפה שאין זריעה מותר אבל לא בצורה של דומן ואין כללים הלכתיים לזה
    הצורה הכי טובה שאני מכיר למניעת זילות בקליפות של שביעית היא לפזרם בשדה לא שלי
    אבל את זה הרב פסל
    ומי אמר שלא יהיו כדומן?
    משיבים את פסולת השביעית לאדמה הקדושה
    (שהכל מתחיל בקדושת שביעית מקדושת ארץ ישראל)
    פספסתי משהו?

  6. כל החילוקים שנאמרו במשנה בין שדה שלו לשל אחרים, הוא עד כמה שאין כוונה לזיבול השדה, אם יש כוונה לכך זה פשוט שאין חילוק, וזה מה שכתבתי לעיל.
    דבר שיש בו קדושת שביעית אסור לגרום לו הפסד ואסור לבזותו, ניתן לתת אותו לחיות השדה בצורה מכובדת בתוך כלי וכדומה, ולזבל בו ולהחזירו לקרע כביכול כבר אמרנו שאסור לזבל שדות בשביעית.

  7. רמב"ם. לכות שמיטה ויובל פרק ב הלכה א
    לא יוציא אדם זבלים מחצירו ויתן בתוך שדהו בשביעית מפני שנראה כמזבל שדהו שתהיה יפה לזריעה ואם הוציא והעמיד ממנו אשפה מותר ולא יעשה אשפה בתוך שדהו עד שיעבור זמן שמזבלין בו לעבודת הארץ והוא משיקשור המתוק ולא יעשה אשפה פחותה ממאה וחמשים סאה של זבל כדי שתהיה ניכרת שהיא אשפה ואם ירצה להוסיף מוסיף היה לו דבר מועט מוסיף עליו והולך ולא יעשה בכל בית סאה יתר משלש אשפתות
    מכאן עולה דווקא בתוך שדהו
    בשדה אחר
    מניין שאסור?