פירות היתר מכירה – שמור ונעבד

שאלה:

שלום וברכה
האם מותר לכתחילה לאכול פירות של היתר מכירה?

תשובה:

שלום וברכה

בענין זה של שמור ונעבד בפירות שביעית נחלקו הדעות: יש סוברים שהם נאסרים באכילה, כך כתב הרמב”ן ביבמות קכב ב וכן דעת הראב”ד בהשגות על הרי”ף בסוכה דף מ ועוד, ויש סוברים שהם מותרים, כך כתב הרמב”ם בפאר הדור סי’ טו. בחזון איש כתב שבעת הצורך ניתן לסמוך על הרמב”ם שהתיר. לכן אם יש הכרח מאיזו שהיא סיבה, נניח בבית ההורים מביאים רק כאלו וכו' היה ניתן להקל. הבעיה שבפירות אלו בהכרח אין להם כשרות מהודרת, ובודאי יש לחשוש מענין של תרומות ומעשרות [במקרה שאינם ודאי מהשביעית] ומערלה [בענין זה תלוי מאוד מה אחוזי הערלה באותו הזמן בשוק, דבר שניתן לבררו באתר של בית המדרש אמונת אי"ש]. חשוב לציין שכרגע עוד אין פירות היתר מכירה, רק לקראת סוף החורף זה יתחיל להגיע לשווקים.

כמובן בפירות שביעית יש לנהוג קדושת שביעית.

ירקות של היתר מכירה [וכל שאר הגידולים החד עונתיים] אסורים באכילה משום איסור ספיחין.

ברכה והצלחה