סעודה שלישית בשבתות החורף הקצרות

שאלה:

שלום כבוד הרב .
כמה שאלות על סעודה שלישית, כי אני רואה שיש כאלה שפחות מקפידים, להבדיל מ 2 הסעודות הקודמות.
א) באופן כללי , חייבים לאכול סעודה שלישית?
ב) אם חייבים בעיקרון לאכול , במצב שאדם היה מעדיף לא לאכול כי הוא יחסית שבע אז הוא פטור? ( לכאורה חשבתי שקשה לומר זאת, כי אם יביאו לאכול משהו טעים כנראה יהיה תאבון.. אלא אם כן שבע מאד..)
ג) אם אדם שבע לא חייב בסעודה , אז היה צריך להשתדל מלכתחילה לא להגיע למצב כזה?
ד) אם רוצה לאכול עוגה במקום לחם ?
ה) מה נכתב על חשיבות סעודה זו?

תשובה:

שלום וברכה

1. חובה לאכול סעודה שלישית כלשון הגמרא בשבת קיז ב חייב אדם לאכול שלוש סעודות בשבת, והובא במשנה ברורה בתחילת סימן רצא.

2. אדם ששבע עד שהאכילה צער בשבילו פטור מאכילה, ולכן כדי לקיים חובה זו יראה לאכול בבוקר קצת פחות ולא אכילה גסה וכך יוכל לאכול סעודה שלישית גם בשבתות החורף הקצרות. יראי ה' מקפידים על כך מאוד, וידוע כמה קולמוסים השתברו על הנדון כיצד מקיימים מצוה זו בערב פסח שחל בשבת וכו'. אדם שמסוגל לאכול רק לא רעב ולא מתחשק לו, ודאי חייב לאכול.

3. בדיעבד שקשה לאכול פת, ניתן לצאת ידי חובה באכילת עוגה, וזה לשון השולחן ערוך שם:

סעיף ה

צריך לעשותה בפת; וי"א שיכול לעשותה בכל מאכל העשוי מאחד מחמשת מיני דגן; וי"א שיכול לעשותה בדברים שמלפתים בהם הפת כבשר ודגים, אבל לא בפירות; וי"א דאפילו בפירות יכול לעשותה. וסברא ראשונה עיקר, שצריך לעשותה בפת אא"כ הוא שבע ביותר.

4. בברכי יוסף שם סעי' א הובא מדברי הזוהר שהפליג מאוד בחשיבות סעודה זו על פי סוד, והביא שם שרשב"י שמח ביום פטירתו על שמימיו לא הפסיד מצות סעודה שלישית.