לא תחנם בשינוי תב"ע בבנין שיש בו גויים בארץ ישראל

שאלה:

באזור מסוים בנוה יעקב (י-ם) עשו שינוי תב"ע לכל הבנינים, והתעוררה
שאלה: יש בבנינים אלה כמה משפחות נוכריות, ובעצם בחתימה על התב"ע הדיירים מאפשרים לה להוסיף לבעלותם עוד קומה בבניין.
האם יש בתוספת זו בעיה של לא תחנם?

תשובה:

אחר עיון ושיחות עם כמה ת"ח בנוגע לשאלה זו שהיא קצת חדשה בעיני ולא מצאתי לה מקורות ברורים [האם שייך איסור לא תחנם בהשבחת אפשרות בנייה של גוי בקרקעו שלו], נראה שכיון שמן הסתם מדובר בגוי שאינו עובד עבודה זרה, שיש שהתירו למכור לו קרקע בארץ ישראל, ובצירוף הגרמא הגדול כאן [שהרי גם אם ירצה לבנות יזדקק לשלם הון רב על הבנייה, ובינתיים עוד לא ניתנה לא חנייה של ממש, אלא כעין זכות קנייה, שאולי רק משביחה את ערך דירתו הקיימת מבחינת מכירה, אבל עוד לא חנייה נרחבת יותר בפועל], ובצירוף המו"מ כאן אם הלא תחנם אם דוקא בהקניית בעלות חדשה או גם בכה"ג, נראה להקל בדבר.

ועוד נראה לומר בהערת אגב, שהבעיה בעיקר לאלו שיזדקקו לבנות יחד עם הגוי [הבנייה עצמה היא מחולקת לרבעי בנינים ולא כל הדירות במיתחם כרוכות זו בזו], שהם יזדקקו ללכת עם הגוי הלאה גם לאישורי בנייה וביצועה בפועל, אבל אלו שרק עשו איתו את השלב הראשון של שינוי תב"ע זה שוב גרמא קצת רחוקה.

עתה אחר פירסום הדברים כאן באתר, הסכים עמהם גם הג"ר שריאל רוזנברג שליט"א אב"ד בית דינו של הגר"נ קרליץ.

מקורות:

על הנידון במכירת דירה בארץ ישראל לגוי שאינו עובד עבודה זרה ראה כאן.