ברכת הגומל יחיד עבור רבים

שאלה:

קבוצה גדולה שניצלה יחד מיסורים קשים ו/או מוות, האם הם מברכים הגומל כל הקבוצה
יחד ? או עדיף כל 1 בנפרד ?
ודהיינו:
"בָּרוּךְ אַתָּה ה' אֱלֹקינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם
הַגּוֹמֵל לְחַיָּבִים טוֹבוֹת,
שֶׁגְּמָלַנִי כָּל טוּב".

תשובה:

בס' הזכרון לחתם סופר עמ' כה הובא שאירע נס לכל בני הקהילה יחד, ואמר החתם סופר: "וביום הכניסה עליתי לתורה וברכתי ברכת הגומל בלשון רבים ואנשי ק"ק פרשברוג [בני המקום] ענו אחרי בלשון רבים, מי שגמלנו כל טוב".

אמנם שם היה להם נס משותף, אבל גם כאשר זה לא נס משותף לא תמיד קל שכל אחד מברך בעצמו, לפעמים זה טורח גדול, למשל בישיבת מיר שיש הרבה תלמידים תושבי חו"ל, בתחילת חורף או קיץ יש מאות בחורים שצריכים לומר ברכת הגומל אחרי טיסה, ואז אחד מברך בקול וכולם יוצאים ידי חובה בברכתו.