ברכה על שתייה ששותים לאורך כל היום

שאלה:

שלום כבוד הרב,
רציתי לשאול לגבי ברכה על שתייה שאני שותה לאורך כל היום:
לאורך כל היום אני שותה מים וגם שותה 10 כוסות קפה לאורך היום. השאלה היא האם כל פעם שאני שותה מים או שותה כוס קפה אני צריכה לברך "שהכול"? או האם הברכה הראשונה של הבוקר תופסת עבור כל השתייה שאני צורכת לאורך היום?

תודה רבה!

תשובה:

שלום וברכה

ראשית חשוב לציין, שכל הצד שהברכה הראשונה תועיל להבא, הוא רק כאשר לא יוצאים מהבית ולא מסיחים דעת מהמשך השתייה. בעיני, זה יכול להיות רק אצל אדם שעובד עבודה מסודרת ליד שולחן ולא קם, אלא רגיל לשתות תוך כדי עבודה וכו'. אבל אשה שמתפעלת את הבית, מאכילה ילדים רוחצת מכבסת וכו', היא מסיחה דעת לגמרי ממה שכבר שתתה ויש לברך שוב. כמו כן, כפי שהערנו פעמים רבות, כאשר עובר יותר מחצי שעה מהשתייה, כבר אין לברך ברכה אחרונה, ונמצא שאם שתית כוס מים ואחרי חצי שעה עד שותה עוד כוס, גם אם לא צריך ברכה ראשונה, הפסדת ברכה אחרונה על הכוס הקודמת, וגם אם תברכי אחר כך ברכה אחרונה על הכוס הבאה זה כבר לא יועיל לקודמתה. ולכן העצה היא כל פעם שגומרים לשתות [במידה וזה דבר שצריך לברך עליו ברכה אחרונה] מברכים, וכך לא נכנסים לספקות וחששות. אולם אחרי כוס קפה שאין ברכה אחרונה, זה תלוי אם אכן הסחת דעת או לא.

מקורות:

ראה כאן בהרחבה.