אמירת הגומל לאדם שכמעט היה לו תאונה/ניתוח בהרדמה כללית

חברה שניצלה מפגיעת משאית (שכמעט פגעה בה)שואלת אם יש צורך בברכת הגומל או שאפשר לתת צדקה לביהכנ"ס.
ובלי קשר לקודם, האם כל ניתוח בהרדמה מלאה מצריך "הגומל", ועד כמה זמן אחרי הניתוח ניתן לאמר. תודה וברכה

תשובה:

על כל ניתוח בהרדמה מלאה מברכים ברכת הגומל, כיון שדינו כחולה שמברך הגומל לאחר שקם מחוליו, ויש לברך לאחר שמרגישים טוב שאפשר כבר להסתובב ברחוב.

על "כמעט" תאונה, או "כמעט" מחלה, אין מברכים ברכת הגומל, אולם מאחר וניכר חסדי ה' בזה שכמעט נפגעה וה' הצילה, מן הראוי לתת צדקה.

מקורות:

עי' שו"ע או"ח סי' ריט ס"ח שנחלקו השו"ע והרמ"א אם בכל חולי מברכים הגומל או בחולי של סכנה, כאשר מדובר על ניתוח בהרדמה כללית, בדרך כלל גם ללא הסכנה שבניתוח מדובר על חולי שיש בו סכנה שמחללים עליה את השבת, גם כשמדובר על חולי שאין בו סכנה שמחללים את השבת, (עי' משנ"ב שם ס"ק ח ובביאור הלכה ד"ה כגון),  מכל מקום עצם הניתוח בהרדמה כללית יש בה סכנה של חולי, ולכן אף לדעת הרמ"א יש לברך הגומל, וכן הוראת גדולי הפוסקים.

לגבי הצלה מ"כמעט" תאונה, כן פסקו בשו"ת אגרות משה (או"ח ח"ב סי' מט) ובהליכות שלמה (פכ"ג ס"א) בשם הגרשז"א, ושו"ת ציץ אליעזר (חי"ח סי' כב) וכ"כ בשו"ת אבני ישפה (ח"א סי' מו אות ב) בשם הגר"ש וואזנר שליט"א ובשו"ת תשובות והנהגות (ח"ב סי' קלו).

הצטרף לדיון

תגובה 1

  1. לגבי מה שציינתם לאגרות משה בסימן מט. כמדומה שצריך לתקן סימן נט.

    ולגבי מה שהבאתם מהאבני ישפה בשם הרב וואזנר שליט"א. כמדומה שצריך לתקן שהוא בשם הרב אלישיב זצ"ל-
    כי שם כתב את הדברים בשם גאון אחד. וכבר רמז בהקדמתו לספר שכל פעם שכתוב כנ"ל, הכוונה היא להרב אלישיב זצ"ל.