ממונות

שאלה:

שלום
הלכתי לניסיון במפעל ליצור ארטיק קרח עכשיו יש מכונה שמוציאה את הארטיקים לכיוון שלי ואני צריכה לארוז אותם לתוך קרטון שבכל קרטון יהיו 48 ארטיקים רוב העבודה היא בפעולה זריזה מאוד אני השתדלתי לספור אבל אני חוששת שסמתי פחות מהכמות הנדרשת כי אחר-כך יהיה חסר לסוחר שקנה את הארטיקים מהמפעל הזה אני לא בטוחה שממש טעיתי אני חוששת למרות שהייתי בנסיון
ועוד שאלה 2. אני עבדתי בתור מלקטת ירקות בסופר כשהייתי מלקטת מלפפונים ההייתי לוקחת מהלמטה של הערמה ואם זה לא טוב הייתי מחזירה בחזרה עכשיו אחד העובדים העיר לי שאם אני לוקחת מלמטה המלפפונים נופלים לריצפה וחבל אבל רוב המלפפונים באותה תקופה היו ממש לא טובים והייתי לוקחת מלמטה כי שם הייתי מוצאת טובים ששאלתי את זה שמסדר את המלפפונים אם הוא מרשה לי לקחת מלמטה הוא אמר שכן אם נפלו מלפפונים זה גזל באשמתי תודה

תשובה:

שלום וברכה,

לא ניתנה תורה למלאכי השרת. אם את עשית את מה שביכולתך ומילאת ארגזים ככל יכולתך ולפי התנאים שהעמידו לך, את לא אשמה אם אירע טעות. יתר על כן אם לא נודע על טעות אין צורך לחשוש שמא…

מותר לקחת מהמלפפונים שנמצאים למטה, זכותו של הקונה לברור מכל מקום שרוצה ולבחור את הטובים. צריך לברור בזהירות שלא יפלו, ואם ברר בזהירות ונפלו אין זה אשמתו של הקונה אלא של המוכר שהעמיד את הסחורה בצורה כזו.

בהצלחה.