שאלה:
ככלל, איני אוכל מאכלים שיש בהם 'אבקת חלב נכרי'.
לאחרונה קניתי חטיף תזונה מסוים ולאחר מעשה ראיתי שהוא מכיל 'אבקת רכיבי חלב נוכרים'. (המוצר בהשגחת U ואישור הרבנות הראשית)
האם עלי להחמיר על עצמי ולא לאוכלו, משום סוג של 'נדר', או האם במקרה כזה, בדיעבד, מותר לי לאכלו?
תשובה:
שלום וברכה
אמנם אבקת חלב נכרי דינה קל יותר מחלב נכרי ממש, ויש שהתירו זאת, אבל יש חולקים, ובשביל צורך קלוש כזה, העדיפות הקלה של השוקולד או החטיף הזה על שוקולד אחר, אין להקל בשום אופן. מה גם, שכאשר יש שם אבקת חלב נכרי בהכרח אין כשרות מהדרין על המאכל הזה, ומי זה היום אוכל דבר מאכל תעשייתי כל שהוא בלי כשרות מהודרת…
מקורות:
הרב פרנק (הר צבי יו”ד קג) פסק, שמותר לכתחילה לאכול אבקת חלב נכרי. בטעם הדבר הוא כתב, שכאשר גזרו חכמים שיהודי צריך לראות את החליבה, זה דווקא בחלב ממש או בגבינה כפי שראינו לעיל, אבל על אבקת חלב, לא גזרו, ומשום כך מותר לאוכלה גם אם אין יהודי שמפקח על התהליך (בתנאי, כמובן, שאין דברים טמאים באבקה, וע”ע בציץ אליעזר טז, כה).
אמנם החזון איש (יו”ד מא) חלק על שיטת הרב פרנק, וסובר שדינה של אבקת החלב כמו חלב גויים ממש, שאסור באכילה. הרב מרדכי אליהו (מאמר מרדכי א, יו”ד סי‘ ד) פסק, שאסור לאכול אבקת חלב נכרי. הוא טען, שמכיוון שלפני שייצרו את אבקת החלב היא הייתה חלב ממש, אין זה משנה שאחר כך לקחו את החלב ושינו את צורתו לאבקה. מכיוון שהחלב נאסר בשעה שהיה חלב, האיסור לא פקע בעקבות שינוי הצורה, ולכן אסור. וכן כתב להחמיר בילקוט יוסף (שבת סי‘ שח, י).