הגומל – גדר המנין

שאלה:

שלום הרב…האם אשה יכולה לברך הגומל מעזרת נשים כשזה נמצא בקומה שניה עם מחיצות? הרי אין ברשותה 10 גברים והרי אם יהיו 9 גברים למטה ועשירי למעלה לא נצרפו למניין..ובאותו הקשר האם גבר שגם חייב בברכה זו יכול לכוון על אשה כזו והוציא אותה כשהיא בעזרת נשים? הרי אם שומע כעונה זה כאילו השומע מברך אז חזרה השאלה לדוכתא…???

תשובה:

שלום וברכה

מצד חובת המנין נראה שכאן אין חובה של צירוף למנין במובן הרגיל של הענין, אלא להודות ברבים, שלכן גם הביא המשנה ברורה בסי' קכג את הסוברים שאשה אומרת הגומל בפני תשע נשים וגבר אחד, אף שאין כאן מנין, הנושא הוא פירסום הנס, ולכן אפשר גם מאחורי מחיצה. הנקודה היא שלא נהגו לעשות כך משום צניעות, לא ראוי שאשה תברך בפני כל בית הכנסת, או שמברכת בפני עשרה בצד, או ששומעת מאחר המחוייב ברכה זו ויוצאת בשומע כעונה.