האם יש חיוב לשלם בדיני שמיים על הזמן שלקח לניזק לתקן את הנזק

שאלה:

שלום וברכה
רציתי לשאול האם אדם שגרם נזק למכונית למשל, צריך לשלם בדיני שמיים, על הזמן שלקח לניזק להתעסק עם התיקון של המכונית?(וזה בדרך כלל לוקח כמה שעות טובות)
אם התשובה היא חיובית אז איך שמים את גובה התשלום?
תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה,

אין חיוב תשלומים על איבוד זמן. ואם הזיק שלא בכוונה למרות שחייב לשלם על הנזק אבל לא יהיה חיוב על הזמן ועגמת נפש שנגרם לניזק. אם הזיק בכוונה מסתבר שיצטרך לרצות אותו בבקשת מחילה על הזמן והצער שגרם, אבל חיוב תשלומים אין כלל.

בהצלחה.

מקורות:

כתב רמב"ם הלכות חובל ומזיק פרק ה הלכה ט

אינו דומה מזיק חבירו בגופו למזיק ממונו, שהמזיק ממון חבירו כיון ששלם מה שהוא חייב לשלם נתכפר לו אבל חובל בחבירו אף על פי שנתן לו חמשה דברים אין מתכפר לו ואפילו הקריב כל אילי נביות אין מתכפר לו ולא נמחל עונו עד שיבקש מן הנחבל וימחול לו.

מבואר ברמב"ם שעל נזקי ממון אם שילם את הנזק יצא ידי חובתו ואינו חייב לשלם על הצער שגרם לו.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. וגם שלא חייב לבקש מחילה ולפייס אותו. ואדרבה בלימוד שטחי נראה שלזה הרמב"ם התכוון. בסעיף הספציפי הזה לא משמע שהרמב"ם בכלל התייחס לתשלום זה בסעיף הזה. ישנו ככל הנראה סעיף אחר בו הרמב"ם כן מתייחס לזה ופוטר את המזיק אך לא בסעיף הזה. הנוסח של "ששילם מה שהוא חייב לו" אין בזה אינדיקציה ברורה מה זה כולל והאם העגמ"נ והבטלה מעיסקו נכלל במה שהוא חייב לו או לא נכלל בזה.