קבלת אחריות

שאלה:

ראובן מטפל עבורי בהשכרת דירה שלי. כל שוכר שנכנס, מפקיד צ'ק בטחון, שמחזירים כאשר הוא יוצא – בהנחה שאין נזק לדירה.
בדירה אחת, השוכר יצא, ודרש שנקרע את הצ'ק. ראובן ביקש מהנציג שלו ("שמעון") שיבדוק שאין נזק בדירה. שמעון בדק, אישר, וקרענו את הצ'ק-בטחון.
אחר כך התגלה ששמעון טעה, ובאמת היה נזק בדירה, אלא שכיון שקרענו את הצ'ק – לא היה אפשרות לגבות.
מי אמור לשלם מעתה עבור תיקון הנזק? האם אני, או ראובן? (לי בעצם אין קשר לשמעון, הדין ודברים הוא ביני לבין ראובן)

תשובה:

שלום וברכה,

ראובן ושמעון שטעו לא צריכים לשלם על טעותם. ואם לא ניתן לאתר את השוכר שישלם על הנזק ההפסד על המשכיר.

בהצלחה.

מקורות:

בהגהת הרמ"א סימן שפו סעיף א אם שרף שטרותיו של חברו חייב מדין 'גרמי'. וכאן הם לא שרפו את השטר אלא המשכיר קרע את הצ'ק והם רק הטעו אותו, וגם שעשו בשוגג והרי זה גרמא של גרמי ובשוגג שפטור.