הרהורים

שאלה:

אם אישה יושבת לידו באוטובוס ויש לו הרהורים, אם לא מתגבר על ההרהורים – האם בכל זאת יש בזה דין מתעסק, שזו הנאה בעל כרחו ?
(מדובר שלא נוגע בה, ולא מסתכל עליה, ולא מהרהר אלא שבאים לו הרהורים שלא מרצון)

לכאורה לפי הסוגיא במסכת פסחים דף כה ע"ב כו ע"א וב אין בכך איסור, אבל אין פוסקים הלכה מגמרא.

תשובה:

ברור שחייב ללכת משם. האדם הזה הביא את עצמו למקום שיבוא לו הרהורים על כרחו… כמו כן שם מדובר על הנאה מדבר שאסור ליהנות ממנו אם יש בה דין מעילה כשזה על כרחו, ומשום שאין דין מעילה בדבר שלא נעשה מדעתי, זו סברא בדין מעילה. כאן הנושא אינו זה, ההרהור אסור, עשכיו השאלה האם אני אנוס, כיון שיכול ללכת משם הוא לא אנוס…

הצטרף לדיון

7 תגובות

  1. שם זה אכן בגדר ליכא דרכא אחרינא וזה משהו אחר, כמובן אם ודאי יהיו לו הרהורים הוא צריך עיסוק אחר אבל אין תביעה למפרע למה בא לידי כך.

  2. הבנתי,
    (מה שאני שואל זה למעשה) :
    אבל אם למשל נכנסה אליו אשת פוטיפר (…) לחנות ושואלת אותו שאלות וייעוץ על פריט זה ופריט זה, ולמשך כל זמן שהייתה שם, יש לו הרהורי זנות, ואינו שולט.

    זה נקרא ליכא דרכא אחרינה ?
    האם אדם כזה תובעים אותו בשמים ?

    מקרה דומה : אדם שנוהג לקח אישה בטראמפ, ויש לו הרבה הרהורים למשך כל הנסיעה, ואינו שולט בהם כלל.

    בשני המקרים הוא תמיד יכול "להעיף אותה", אבל זה ממש לא למעשה ! …בפרט בדורינו.

  3. לעניות דעתי, וברשות הרבנים.
    נראה, כי לא מיותר להדגיש, על תופעה נפוצה יותר ממה שמפורסם.
    דוקא מחשבות שהאדם סולד, מפחד מהן ומנסה לגרשן בכח, לפעמים חוזרים ביתר כח נגד רצונו. הידע בנושא הזה התרחב מאד לאחרונה מסביב ל-OCD, מחלה אובססיבית כפייתית. ובין הנושאים הכי מוכרים, מחשבות של איסורי עריות: הרבה הצטערו עד לשגעון בגלל מחשבות לא רצוניות שפורצות בראשם. ואחר שנרגעו, כשהסבירו להם שאין למחשבות אלו תוקף וחלות, אז המחשבות ירדו מעצמם.
    ומבין השורות של השאלה, סביר להניח, שאם נאמר לו שהוא לא יענש על אותם הרהורים, פתאום ישים לב שעפו להם.
    ותן לחכם…