בירך ענט"י בבוקר ואחר כך נזקק לשירותים

שאלה:

הבנתי שאם מברכים ענט"י ולאחר מכן מתפנים לכמה ראשונים זה שאלה של ברכה לבטלה אך מה יעשה אדם שהתפנה בבוקר ובירך וכשהגיע לביהכנ"ס או במהלך פסוד"ז נצטרך שוב לנקביו

תשובה:

במקרה כזה ילך שוב להתפנות, וזו לא ברכה לבטלה, ובהסתמכך על דברי הריטב"א הידועים שמי שנטל ידיו לסעודה משום שרצה לאכול לחם, ובסוף נמלך בדעתו ואינו רוצה לאכול, ברכת הנטילה אינה ברכה לבטלה, כיון שבשעה שנטל נזקק לכך, שהרי היה רצונו לאכול לחם. כלומר ברכה לבטלה זו ברכה הנאמרת ללא צורך, אבל אם בשעת אמירת הברכה היה צורך ואחר כך התעורר הדבר המונע, זו לא ברכה לבטלה. אלא שלכתחילה משתדלים להמנע מלסמוך על סברא זו. כמו כן אם בשעת הנטילה אתה צריך לנקביך, אז כבר בשעת הנטילה היא לא זו הראויה לתפילה ולכן זו ברכה לבטלה.