פתח גן עדן

שאלה:

ידוע שמערת המכפלה היא 'שער גן עדן' או שבה נמצא פתח גן עדן. האם יש מקורות לדבר? שכן בזוהר (בראשית נז ע"ב) מובא שפתחו של גן עדן הוא ליד מערת המכפלה :"מה עבד אדם, עבד מערתא חדא ואתטמר בה הוא ואתתיה, מנא ידע, אלא חמא חד נהורא דקיק עייל בההוא אתר, דנפיק מגנתא דעדן, ותאב תיאובתיה לקבריה, ותמן הוא אתר סמוך לתרע דגנתא דעדן". וכן בזוהר חדש: "אמר רבי קסמא מערת המכפלה סמוך לגן עדן". ממקורות אלו נראה שהפתח הוא סמוך ולא אותו במקום המערה?

תשובה:

אינני מכיר מקור שאומר שגן עדן פתחו בתוך המערה.

שבת שלום.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. יש מקור לדבר בזוהר פר' לך לך (פ ע"א) בזה"ל: וְכַד נִשְׁמָתָּא נָפְּקַתּ מֵהַאי עָלְמָא, עָאלַתּ בִּמְעַרְתָּא דְּכָפֶּלְתָּא דְּתַּמָּן אִיהִי פִּתְּחָא דְּגַּן עֵדֶן. פָּגְעַתּ בְּאָדָם הָרִאשׁוֹן וּבְאִנּוּן אֲבָהָן דְּתַּמָּן, אִי זָכָאתּ אִיהִי, חָדָאן בָּהּ וּפָּתְּחִין לָהּ פִּתְּחִין וְעָאלַתּ. ואִי לָא דַּחְיָין לָהּ לְבַר.

    תרגום: וּכְשֶׁהַנְּשָׁמָה יוֹצֵאת מִן הָעוֹלָם הַזֶּה, נִכְנֶסֶת לִמְעָרַת הַמַּכְפֵּלָה שֶׁשָּׁם הוּא פֶּתַח גַּן הָעֵדֶן. פּוֹגֶשֶׁת בְּאָדָם הָרִאשׁוֹן וּבְאוֹתָם הָאָבוֹת שֶׁשָּׁם. אִם הִיא זוֹכָה – שְׂמֵחִים בָּהּ וּפוֹתְחִים לָהּ פְּתָחִים וְנִכְנֶסֶת, וְאִם לֹא – דּוֹחִים אוֹתָהּ הַחוּצָה