מים שנשארו בבקבוק מנטילת מים אחרונים

שאלה:

שלום
האם המים/הנוזל בכלי שממנו נטלתי מים אחרונים נאסרים בשימוש ,
והאם במידה ואין לי מים אחרונים , האם אפשרי ליטול באלכוג'ל ( תכשיר חיטוי לידיים) , ומה הדין לגבי האלכוג'ל שנותרו בכלי.

תשובה:

שלום וברכה

1. מומלץ שלא לשתות מים אלו שנשארו בבקבוק לאחר הנטילה ממנו מים אחרונים.

2. בשלחן ערוך בסי' קפא סעי' ט כתב שניתן ליטול מים אחרונים גם בשאר משקים ולא רק במים, אלא שלכתחילה יטול במים [משום ביזוי אוכלין]. אינני יודע אם אלכוג'ל מנקה או רק מחטא, כי הוא הרי נספג אבל אם הוא מנקה כשאר נוזל, אזי ניתן ליטול בו מים אחרונים, אלא שאולי יש בזה קצת בל תשחית הואיל והוא יקר ממים וכרגע אין צורך בחיטוי.

מקורות:

1. בגמרא בהוריות יג מבואר ששתיית שיירי רחיצה קשה לשכחה, וראה בן איש חי שנה ב פ' פנחס אות יז כף החיים יו"ד קטז קסח. וביעב"ץ בהגהותיו להוריות שם הסתפק אם כך גם בשיירי נטילת ידים. הוראת החזון איש כמובא בס' זכרון, היא שאם שופך מעט מהמים אחרי הנטילה ואחר כך שותה אין חשש, אך כתב שהחמיר גם בזה תבוא עליו הברכה. לכן עדיף להעביר לכלי אחר וממנו ליטול.