למי שייך הטיפ במסעדה?

שאלה:

אני עובד בגלידרייה. בעל הגלידרייה שם כוס עם הכיתוב טיפ, ואת הכסף המצטבר שם הוא לוקח לעצמו.
כמה שאלות:
1. האם מותר לו לעשות כן, שהרי לקוח הנותן טיפ כוונתו לתת לעובד על שירותו הטוב, ולא לבעל הבית שהרי על המוצר הוא שילם בנפרד.
2. כאשר לקוח נותן לי סכום כסף, ואומר לי שאת השאר הוא נותן טיפ, האם מותר לי לקחת כסף זה, או שאני צריך לשים את הכסף בכוס הטיפ ולתת את הכסף לבעל הבית?
3. האם מותר לי לקחת כסף זה או שזה נחשב לגזל?
בתודה מראש.

תשובה:

שלום וברכה,

1. לקוחות שנותנים טיפ הטיפ שייך לעובדים כיון שדעת הלקוחות לתת את הטיפ לעובדים ולא לבעל החנות. ולכן אסור לבעל החנות לקחת את הטיפ לעצמו ואם לוקח לעצמו עובר באיסור גזל!.

2. לקוחות שנותנים לך טיפ, או שאומרים שהעודף יהיה טיפ הכסף שייך לך.

3. מותר לך לקחת את הטיפ שנותנים לך. והפוסקים סוברים שבמקומות שנהוג לשלם טיפ, חל חיוב על הלקוחות לשלם טיפ.

בהצלחה.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. הבעיה מתחילה כפי שפורט בשאלה וכפי שאכן נהוג שיש קופה אחת של טיפ ואין אפשרות לדעת כמה ניתן לכל עובד. יתרה מזו גם הקונים בד"כ לא יודעים מי נתן שרות. הם נפגשים רק עם זה שהוציא את השקית מהמטבח

  2. אם יש קופה כללית של טיפ הטיפ אמור להתחלק בין כל המלצרים. וכן הטיפ של הלקוחות מתחלק בין המלצרים. אבל לבעל הבית ודאי שאסור לקחת.