תשלום דמי תיווך בבר מצרא

שאלה:

שכן שלי רצה למכור הבית שלו, ואמרתי לו אני בר מצרא, ואמר לי שהוא כבר הלך לשדכן לראות כמה רוצים לשלם על זה, והלכתי ג"כ לשדכן ואמרתי תדע אני בר מצרא ואמר לי בסדר, אבל אני ימצא מי שישלם יותר ואם אתה רוצה תשלם ואמרת לו בסדר, לבסוף הסכום הלך יותר יותר ואני שילם סכום הזה וקניתי הבית, בא השדכן לומר אתה צריך לשלם דמי שדכנות, והשאלה הוא אם אני צריך לשלם שלא עבד בשבילי כלום , רק עבד בשביל המוכר שסוף כל סוף הוא צריך למכור לי

תשובה:

שלום וברכה,

המתווך לא פעל עבורך ולכן אתה לא חייב לשלם ללו דמי תיווך.

בהצלחה.

מקורות:

דמי תיווך משלמים על המידע שנתן לך המתווך ועל הטיפול בתהליך הקנייה. במקרה שלך המתווך לא נתן לך מידע, וגם אם היה נותן לך מידע לא הייתה חייב כיון שהייתה מקבל את המידע בלעדיו. וגם הוא לא טיפל לך בקניית הדירה אלא ניסה להביא קונים אחרים שיציעו מחיר יקר יותר, ואדרבה הוא רק ניסה לחסום אותך, ולכן אין כאן סיבה לחייב אותך בתשלום של דמי תיווך.