מציאת אבידה בעיר שהרוב לא מחזירים

שאלה:

מה דין אבידה שמוצאים בעיר חילוניתשהרוב לא מחזירים במקרים השונים (בין אם יש בין אם אין בה סימן .ובין אם דבר ששמים לב מייד שנפל או לא שמים לב. מה הדין לגבי חובת ההכרזהלקיחת החפץ לעצמיההיתר להתעלם ממנו) והאם גם כך הדין ברכבת או אוטובוס שכך רוב הנוסעים?

תשובה:

שלום וברכה,

מצא אבדה במקום שרובם אינם משיבים – אינם שומרים תורה ומצוות – אין חובת השבה. במציאת כסף גם אנשים שאינם שומרים תו"מ מחזירים ולכן אם יש ארנק עם סימן צריך להכריז. אבל בשאר חפצים שאין מוסריות אצל אנשים כאלו להכריז, אין חובת השבה.

מצא במקום שרובם גויים, אינו חייב להשיב גם אם יש סימן מובהק.

בהצלחה.

מקורות:

ראה ספר השבת אבדה כהלכה פרק ב הערה יז בשם כמה פוסקים. והביא את דעת הגרי"ש זצ"ל שבכסף גם אנשים שאינם שומרים תו"מ מחזירים, ולכן אין ייאוש בזה, אבל בשאר חפצים לא מקפידים להחזיר ולכן אין חובת השבה ויש ייאוש גם בדבר שיש בו סימן. וראה בעלון המשפט גליון מספר 73 הערה 21 שתלה את הדברים במחלקות תוספות ורמב"ם. והכריע שאין חובת השבה.