הוציא מטבע לתת לעני והעני נעלם

שאלה:

כשמגיע אדם לאסוף צדקה אך עד שמוציאים מהכיס הוא נעלם מן העין. האם הכסף שהוצאתי מהכיס על דעת לתת לאותו אדם נחשב כבר לכספי צדקה או שמא כיון שעדיין לא לידו זה היה כעין תנאי שלא יחול עד שיגיע לידו? ואם כן האם זה כבר נחשב מיוחד לאותו אדם או לאותה מטרה וא"א לשנות, כעת צריך לרוץ לחפש אחריו (רוב הסיכויים שלא אמצא אותו ו/או שלא אזהנו כבר) או שמא ניתן לתת לכל מטרה?

תשובה:

שלום וברכה

כיון שנדרי צדקה הם גם במחשבה, אכן חלה חובה להביא את המטבע לצדקה, אבל ניתן לתת גם אחרת במקומה, וכן אין חיוב לתת דוקא לאותו עני ואפשר לתת לעני אחר, כיון שכבר לא ניתן למצוא את הראשון והוא לא זכה בכך עד שבא לידו.

מקורות:

ראה ס’ צדקה ומשפט, פרק ד הערה יג. וראה מאמר נרחב בענין זה כאן