קידושין בחנות עם טבעת של הכלה

שאלה:

שלום כבוד הרב.
חברה סיפרה לי על טקס קידושין שלה שהיתה בטיול, היא קנתה את הטבעת, ביודעין היא ידעה שהיא הולכת לעשות צעד כזה, היו מתחת לסככה 3 עדים ללא רב, הטבעת של הכלה מכספה, הבחור ענד את הטבעת ואמר לה הרי את…. האם מבחינה הלכתית אותה חברה נחשבת נשואה? אציין שגם הבחור סובל מבעיות נפשיות קשות, אך באותה תקופה היו מאוזנים במעט.
לאחר זמן מה, אותה חברה עשתה שוב טקס בחנות עם טבעת 3 עדים והבחור אמר שוב הרי את… גם אותו בחור לא במצב יציב שנים, אך כנראה הבחורה ריחמה עליו, אציין שהיא היתה מאד בודדה ורצתה שנים להינשא, ואולי מתוך ייאושה עשתה כך. האם לפי ההלכה אישה שהיתה מיואשת וערכה 2 טקסי קידושין מתוך ייאוש שלא תהיה לבד בעולם, הם תקפים?
והאם בשל מצבה הנפשי דאז, נחשבים 2 טקסי הקידושין כדבר שנעשה גם ביודעין וגם מתוך יאוש כתקפים לכל דבר…
אציין שהיום אותה בחורה מאוזנת מאד, מטופלת, היא חזרה בתשובה, וכרגע נשאלת השאלה. היא נשואה שנה וחצי לבעל חרדי, הוא יודע על הסיפור, אך לא יודע אם היא צריכה לבקש גט משני הבחורים?
האם היא בכלל לא נשואה להם?
הבחור הראשון תקף אותה,
הרבנות לא יודעת,
אין כתובה,
רק טבעת, בעצם 2 טבעות,
היה ביאה לאחר תקופה ארוכה מיום הקידושין של הבחור הראשון.
עם הבחור השני לא היה אף פעם.
מקרה זה מסובך, ואשמח אם תוכל לעזור ולתת תשובה.
אותה בחורה היתה גרה אז בהוסטל למתמודדי נפש, והבנתי ממנה שהיא עשתה זאת כי היתה שבורה מגירושיה 10 שנים וכל שרצתה זה גבר שיאהב אותה.
האם יש פה טעות גורלית?
או שכל הסיפור הזה חולף על הגדרת אשת איש לשני בחורים במקביל.
תודה.

תשובה:

שלום רב,

השאלה מדי מורכבת לתשובה אינטרנטית.

העובדה שהטבעת נרכשה מכספה אינו מועיל לבטל מעשה קידושין משום וזה לכו"ע. הרשב"א מוכיח את זה מהדין של מקדש במלוה דידה. השאלה היא יותר על העדים שהיו שם וראו את האירוע.

עדיף להתקשר וכך יהיה אפשר ללבן את הדברים טוב יותר.

הרב זאב ליטקה