הדלקת נרות בשמן שביעית

שאלה:

האם ניתן להשתמש בשמן שמיטה הראוי לאכילה בעבור הדלקת הנר או עבור סיכה? מפורסם הרי בשם הגרי"ש אלישיב זצ"ל שאין להדליק בשמן זית העשוי למאור בלבד,אלא בשמן זית הראוי למאכל דוקא בדומה לנרות שהדליקו בבית המקדש דומיא דמקדש שאלתי האם בשמן שביעית אין בזה בעיה

תשובה:

שלום וברכה

נחלק את שאלתך לשתים: ראשית, לנר חנוכה אסור להשתמש בשמן של שביעית כלל, גם אם הוא מיועד למאור, משום שנרות חנוכה אסורים בשימוש ובהנאה, אבל לנר שבת מותר להדליק בשמן שביעית. ראה תורת הארץ ח"ח סי' מז, שו"ת אמרי יושר ח"א סי' ק.

שנית, בנוגע לשמן מאכל, נניח לנרות שבת, שאז אין את הבעיה הנ"ל, מפשטות דברי המשנה פרק ח משנה ב והרמב"ם פרק ה הלכה א נראה שמותר, וגם לא ראיתי למי שהחמיר בזה, אמנם אני מסופק בדבר, שכן, הרמב"ם כתב שמותר להדליק בו נר אבל לא לשפוך למדורה, כי זה אין דרכו ונחשב הפסד, אם כן אולי בזמנינו שיודעים לקבוע לפי רמת החימצון את תכלית השמן והמחיר בהתאם, וודאי שמן שעולה 40 ש"חלליטר לא מיועד למאור מעצם מהותו, אולי זה נחשב הפסד, אבל אינני רוצה לומר חומרות מדעתי נגד המשמעות הפשוטה לש הפוסקים.

על כל פנים לחומרתו של הרב אלישיב בלאו הכי צריך שמן שאינו קדוש בקדושת שביעית.

שבת שלום.