תשלום תיווך על שכירות שנגמרה לפני הזמן

שאלה:

יש לי הסכם עם מנהל נכס. הוא משיג שוכרים ומקבל תשלום של חודש על התיווך, ובנוסף מטפל לי בנכס.
היה מקרה שהביא שוכרת, קיבל תיווך של חודש, ולאחר חודש עזבה. והבטיח לי ששוכר הבא לא יקח עליו תיווך.
למעשה, עזבתי אותו לפני שהביא עוד שוכר.
האם הוא צריך להחזיר לי את שכר התיווך, כולו או חלקי. או לא.
תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה,

אם חתמו חוזה לשנה והשוכרת עזבה אחרי חודש מזלו של המשכיר גרם, וחייב המשכיר לשלם למתווך דמי תיווך חודש לשנה כיון שהמתווך סיים את פעולתו ומגיע לו את שכרו. ודינו ככל שכירות שהתבטלה או שידוך שהתבטל שאם העסקה הסתיימה זכאי המתווך בדמי תיווך. מלבד אם העסקה התבטלה משום טענת מום במקח שהמקח בטל.

בהצלחה.

מקורות:

שו"ע סימן קפב סוף סעיף י. ושם מבואר שאם משלמים אחרי שהשידוך הסתיים ואח"כ התבטל השידוך חייבים לשלם לשדכן דמי שידוך.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. איך הוא מתווך וגם מנהל את הנכס? השאלה איך משלמים לו על הנהלת הנכס, אם שוכר לסכום של 5,000 שקל ומשכיר בסכום של 7,000 שקל, לכאורה אסור לו לקחת דמי תיווך, כי הדירה שלו.

  2. בשאלה לא מדובר באדם ששוכר ומשכיר לאחרים, אלא מתווך שמביא שוכר לדירה וגם מנהל את כל הטיפול בדירה במשך זמן ההשכרה, ולכן מגיע לו שכר תיווך וגם שכ"ט.