לבנות מעבר לבית פרטי ברכוש המשותף

שאלה:

שלום וברכה
רציתי לשאול איך ההלכה מתייחסת לשטח שפ"פ?
האם זה מוגדר שטח שותפים רגיל או לא
ולמעשה בשכונתינו הגינה והצמחיות וכו' מוגדרות שפ"פ יש אחד שרוצה לפתוח חנות בביתו אז הוא פרץ את הגדר של החצר שפונה לצמחייה עקר את הצמחייה הפך אותו למעבר לחנות
יש כאלו שמתנגדים איך אפשר לעקור חלק מגינה לעשות הישר בעיניו
הוא טוען שהוא גם שותף כאן בחצר ומותר לו לנכס לעצמו חלק וזה לתועלת הכלל וכו'
יש לציין שהחלק שהוא לוקח הוא מטר על מטר אבל המתנכדים לא מסכימים על כלום
ועוד שזה יגרום שכל אחד הישר בעיניו יעשה
תודה מראש

תשובה:

שלום וברכה,

שטח פרטי פתוח דינו ככל רכוש משותף, ואם השטח מיועד לגינה וצמחייה לא יכול שכן אחד להחליט לספח את השטח לחלקו ולעשות מהשטח מעבר, וכדי לשנות את ייעוד הרכוש המשותף צריך את רוב השכנים. ולכן צריך שרוב השכנים יסכימו שהשטח ישמש למעברים, ואז יהיה ניתן לדרוש חלוקה.

בהצלחה.

מקורות:

שולחן ערוך חושן משפט הלכות חלוקת שותפות סימן קעא סעיף ו "שני אחים, אחד עני ואחד עשיר, שהניח להם אביהם מרחץ או בית הבד… עשאן האב לעצמו, אין יכול לכוף אחיו לשכור אותם, אלא משתמשים בהם כדרך שנשתמש אביהם, והרי עשיר אומר לעני: קח לך זיתים ובא ועשאם בבית הבד; קנה לך עבדים ויבואו וירחצו במרחץ. ואין העני כופה את העשיר לקנות חלקו, אא"כ אמר לו: קנה ממני או מכור לי והריני לווה וקונה או מוכר לאחרים וקונה, הדין עמו".

בדברי השו"ע מבואר שאם השתתפו עבור דבר מסוים לא ניתן לשנות את ייעוד השותפות ולא לחלוק.