עגונה שנישאה בהיתר ולפתע הגיע בעלה

שאלה:

מה הדין לגבי עגונה שהתירוה בית דין להנשא לאחר חקירה ודרישה היטב ולאחר נישואיה לאחר הופיע לפתע בעלה הראשון? ואם נולד לה ילד מבעלה השני האם דינו כממזר לכל דבר?

תשובה:

שלום רב,

ההיתר שאישה כזו קיבלה על סמך זה שבעלה מת הוא יכול להיות כשר וישר ומבוסס על כללי ההלכות בענינים אלה, אבל הוא לא משנה את המציאות. כלומר, אם בעלה הגיע אח"כ ומסתבר שלא מת, ודאי שילדים שנולדו לה מבעלה השני הם ממזרים. והיו סיפורים כאלה לאחר השואה. יתרה מזו, חלק מקולות בהיתר של עגונה להינשא הוא משום שהאישה תבדוק היטב כדי להימנע ממצבים כאלה ואז יתברר שהילדים ממזרים, וגם עליה להיפרד מבעלה הראשון והשני וכפי שכתוב בגמרא תצא מזה ומזה. אם לא יצאה מבעלה השני והמשיכה להוליד ממנו ילדים לאחר שקיבלה גט מהראשון שהגיע לפתע הילדים הם ממזרים מדרבנן. ראה בכל זה בשו"ע אבה"ע סוף סי' יז