גילוח במכונת תספורת

שאלה:

שלום כבוד הרב.
ברצוני לשאול האם מכונות תספורת ה״מיישרות״ הנפוצות לאחרונה (מה שנקרא trimmer באנגלית) שלפי מה שאני רואה מגלחות ממש כמו סכין (נראה לי שזה מגלח יותר ממכונה רגילה של 0 מ״מ) האם דינן כתער? או כמספרים מעין תער? תודה רבה!

תשובה:

שלום וברכה

אינני מכיר את המכונה הספציפית שאתה מתא, אכתוב באופן כללי על מכונות תספורת, ויש כאן נקודה חשובה.

ראשית יש בנושא זה שני ענינים, את מקום הפיאות, שזה עד העצם שמחברת את הלסת עם הגולגולת די באמצע האוזן, יש להשאיר אורך של 5 מ"מ. שם אין לגעת עם המכונה בלי המסרק המתאים. מעבר לכך, יש הבדל בין סוגי המכונות השונות ואסביר:

כאשר אתה מגלח את הזקן בהחזקה רגילה של המכונה, אין בעיה בכל מקרה, כי הסכין החותך הוא המרוחק יותר מהעור, אבל כאשר אתה הופך את המכונה [לפעמים נוח יותר בפינות מסוימות להחזיק הפוך] זה תלוי: כאשר הסכינים העליון והתחתון שוים, אסור להפוך כך את המכונה, אבל כאשר הסכין העליון קצר בשני מ"מ מהתחתון – מותר, כי כך גם כשהופכים הוא עדיין מרוחק מהעור.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. תודה רבה כבוד הרב !!
    אני מבקש מחילה שאני מטריח את הרב בשאלה כזאת, אך אשמח לשאול שאלה בנוגע למצוות תוכחה שקרתה לי באותו נושא של תספורת ומאוד מטרידה אותי.

    הייתי לאחרונה אצל הספר (הוא לא דתי) והוא יודע שאני דתי. ולפני שהוא התחיל ביקשתי ממנו שלו יגע לי באיזור הפאות עם המכונה הזאת שכמו סכין.
    הוא סיפר אותי במספר שמשאיר 5 מ״מ, אך באמצע התספורת הוא סידר את המסגרת של התספורת עם המכונה הלא כשרה (איפה שהפאה) , כשהוא עשה זאת אמרתי לו שלא יגע בפאה אבל הוא אמר בתמימות ״לא בסדר אני רק מיישר את זה כאן״
    ובאמת זה היה במקום אסור, אך מתוך שהתביישתי ולא עניתי לו (לצערי אני קצת ביישן מטבעי)
    לאחר מכן כשחזרתי לבית מאוד הצטערתי על כך וקיבלתי שלהבא אדאג שזה לא יקרה לי.
    שאלתי היא האם יש עליי חובה ללכת אליו גם בפעם הבאה שאני מסתפר כדי לומר לו שזה לא תקין? או שאני יכול פשוט להחליף ספר?
    אני מאוד חושש שמכך שלא עניתי לו שזה אסור הוא יספר ככה גם דתיים אחרים וזה יהיה באשמתי..
    אבל קצת קשה לי לעשות את זה כי אני ביישן.
    תודה רבה כבוד הרב ומחילה על האריכות.

  2. אם אתה מסוגל להסביר לו זה כדאי מאוד, אבל איך שאתה מרגיש, כי זה באמת מכשול גדול ואיסור גמור. בירושלים יש היום אירגון שמלמד ספרים הלכות אלו ומעניק להם תעודות כשרות וזה נפלא.