מכונית שהעיפה אבן תוך כדי נסיעה

שאלה:

לכבוד רבני בית ההוראה
מכונית יצאה מחניה, הנהג לא שם לב לאבן שהייתה מאחורי הגלגל, וכשנסע לאחורה האבן התפוצצה ושבבים שנתזו למכונית חונה סמוכה וגרמו נזק לפח, מי צריך לשלם, והאם צריך לשלם את סכום התיקון והצבע במלואו?

תשובה:

שלום וברכה,

אם מדובר שאבן שכל נוסע לא  היה מבחין בה, הרי הנהג אנוס ופטור תשלומי נזקין. אם מדובר באבן שהיה ניתן להבחין בה בזמן הנסיעה חייב המזיק לשלם למרות שבפועל הוא לא הבחין באבן.

אני מבין מהשאלה שהאבן הייתה מונחת ליד הגלגל ולא היה אמור להבחין בה, ולכן פטור המזיק.

בהצלחה.

מקורות:

קי"ל שמזיק באונס פטור, ובשוגג חייב. ולכן אם כל אדם לא היה יכול להבחין באבן שהייתה מונחת מתחת לגלגל המזיק פטור מלשלם.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. במידה ואכן היה יכול הנהג להבחין האם יתחייב בכלל? לכאורה זה הרי צרורות ונכנסנו לשאלה האם חצי נזק צרורות זה ממונא או קנסא ויוכל המזיק לפטור את עצמו ב"קים לי"

  2. לא אש אלא אדם המזיק, אדם שמעיף אבן על ידי רכב שנוהג הרי הרכב הוא כגופו וכאילו העיף אבן בידו. ראה שו"ע סימן שעח סעיף ט ובסמ"ע ס"ק יב שהביא את דברי הרא"ש שמבואר שכח שעצור ביד האדם דינו כאדם המזיק.