מעשרות מאומד

שאלה:

שלום כבוד הרב יש לי שאלה
כתוב בפרקי אבות פרק א משנה טז:"רבן גמליאל אומר עשה לך רב והסתלק מן הספק ואל תרבה לעשר אומדות"
לא הבנתי כל כך מה הכוונה ואל תרבה לעשר אומדות?

תשובה:

שלום וברכה

הכוונה שיש לתת מעשרות מדוייקים ולא מתוך אומדן, וזאת משתי סיבות: א. שמא לא יכוין יפה ויתן פחות מידי ונמצא שאוכל טבל שאינו מעושר. ב. המעשר אינו חל על התוספת, ונמצא שאותה תוספת עדיין היא טבל. ובאופן כללי לימדו שם חז"ל לא לעשות דברים בערך ובאופן מסופק אלא שכל המעשים יהיו מדוייקים ומכוונים היטב ללא עצלות.

מקורות:

ראה שם ברטנורא ורבינו יונה. ושאר פרשנים שם.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. הדבר מדובר גם במעשר כספים?
    ועוד שאלה כבוד הרב אם בן אדם קיבל משכורת עם אגורות סתם לדוגמא קיבל 500 שקל ו70 אגורות וצריך לעשר מזה ואי אפשר לעשר 70 אגורות יוצא שהוא צריך לתת 50 שקל מעשר ו7 אגורות
    אז רב אחד אמר לי שיתן קצת יותר ממעשר ואת השארית יגיד שזה צדקה
    ובכל חודש שם את המעשר בתוך קופה במשך מספר חודשים מעשר כל פעם ושם בקופה ואחרי כחצי שנה שכח כמה משכורות הוא שם וממתי הוא התחיל לעשר וכמה מהכסף זה המעשר עצמו וכמה נחשב צדקה
    האם יהיה מותר להגיד שכל מה שנחשב מעשר ינתן בתור מעשר וכל מה שתוספת ינתן בתור צדקה וזה יחשב כנתינת מעשר?
    והאם זה נחשב כמעשר אומדות?