חלאקה חיוב או מנהג?

שאלה:

האם יש חיוב הלכתי לספר את שערות הילד עד גיל 3 או שמדובר מנהג בלבד ואפשר להמשיך ולתת להן לגדול ?

תשובה:

שלום וברכה,

מדובר במנהג בעלמא שמקובל בקהילות רבות, בעיקר ספרדיות וחסידיות, ובשנים האחרונות נכנס גם בקהילות אשכנזיות ליטאיות אבל זה אינו חיוב [המנהג ללכת איתו לתלמוד תורה ביום זה וללמודד אותיות ועוגה ודבשוכו', קדום מאוד, וכבר מובא ברוקח אחד מהראשונים מלפני כ700 שנה].

מה שכן, יצא לי לשוחח פעם באריכות עם יועץ חינוכי – פסיכולוג ילדים, שטען, שבחברה הדתית יש מעלה גדולה גדולה מבחינת בשלות הילדים הבנתם הנפשית והתבגרותם, בכך שיש זמנים המהווים סימן לבגרות. למשל ילד חלאקה, הוא יודע כל מה שנעשה סביב הענין, מסבירים לו שהוא כבר גדול, ויש לו פיאות וכיפה וציצית, והוא כבר מתחיל ללמוד אותיות וכו', הדבר בבת אחת נותן בו נשהו חשוב בנפש, הוא באמת מתבגר על ידי כך. וכך גיל חינוך, ובר מצוה וכל הענין הזה. כל תחנה כזו היא מקפצה.

רוב נחת.