דישון וניכוש בשמיטה

שאלה:

יש לי חצר עם דשא סינטטי ויש 3 עצים של פרי מותר לי לתלוש עשבים מזיקים שגודלים? ולהשים קומפוסט דשן בשחרור איטי באדמה? כדי שהעץ יגדל טוב זה עצים צעירים הם בני שנה בערך.

תשובה:

אין היתר לנכש עשבים בשמיטה אלא אם כן יש חשש שהם יחנקו את העץ וימיתו אותו, אבל סתם להשבחה אסור. ראה משפטי ארץ פרק ד סעיף יג.

כך גם לגבי דישון, בדרך כלל עץ יכול לחיות שנה ללא דישון ולא יקרה לו נזק [היו הרבה שיטות לפני השמיטה וחבל שלא נעשו], אם המצב שונה וכן עגרם נזק בלתי הפיך, מותר לדשן בכמות ההכרחית למניעת הנזק בלבד. ראה משפטי ארץ שם סעיף י.