כשרות במלון של גויים בחו"ל

שלום,
אני נמצא בגרמניה במסגרת עבודה למשך שבוע.
הבאתי מעט אוכל כשר איתי מהארץ

1. האם מותר לי להשתמש בכלים של המלון כמו סכו"ם או כוסות (זכוכית, חרסינה) לשתייה קרה או חמה ?
2. מה הדין לגבי שתיה קלה האם מותר לשתות ? (מיץ תפוזים טרי)
3. מה הדין לגבי ירקות או פירות חיים האם מותר לאכול דווקא שלם או במידה והם חתכו את זה עם סכין שלהם ?
4. נץ החמה כאן הוא באיזור 7:40 מאוחר בשבילי מה הזמן המוקדם ביותר שאני יכול להתפלל ולצאת ע"י חובה?

תודה, יעקב

תשובה:

שלום רב.

1. בנוגע לשימוש קר, נראה שאם הכלי נקי לחלוטין אין מקום לחשש כלל. בנוגע לשתייה חמה, כלי של זכוכית לפי מנהג הספרדים מותר להשתמש בו לשתייה חמה [כשהוא נקי לחלוטין], ואילו האשכנזים מחמירים בזה. בכלי חרסינה אין להשתמש לשתייה חמה. כמו כן, אין להשתמש בסכו"ם של המלון לאכילת מאכלים חמים. כיום ניתן בקלות להעזר בכלים חד פעמיים מכל הסוגים!

2. מיץ תפוזים טרי, אם אינו עשוי מתפוזים מגידול ארץ ישראל [דבר שבהחלט יתכן!] אינו צריך הכשר.

3. פירות וירקות חיים מותר לצרוך ללא חשש, שוב, רק כאשר אין חשש שהם מיבוא מארץ ישראל. בדרך כלל ניתן לסמוך על הרוב ולתלות שלא באו מארץ ישראל. ניתן להקל גם בירקות חתוכים [לא סביר שבמלון חותכים את הירקות בסכין מלוכלך בשיירי מאכלים אחרים].

4. בדיעבד כשאין לך אפשרות אחרת ניתן להתפלל כשעה קודם הנץ החמה.

בהצלחה רבה!

מקורות:

על חילוקי המנהגים בענין כלי זכוכית, ראה שו"ע או"ח סי' תנא סעי' כו. על דעת הרמ"א בזה, ע"ע דרכי תשובה יו"ד קכא סעי' ב, שיש מהפוסקים שסברו שאף הוא מודה שיש להקל בכך, ולא החמיר אלא לענין פסח. אולם, למעשה מנהג האשכנזים להחמיר, כאמור לעיל.

הצטרף לדיון

תגובה 1