זכות של משגיח לאכול ממה שמכינים במטבח

שאלה:

שלום,
האם משגיח שעובד במטבח של קהילה רשאי לאכול (אכילת עראי) מהאוכל שמכינים במטבח מדין תלוש מקרקע וזה קודם שעת גמר מלאכה או שזה לא שכיח שבמטבח יהיה אוכל תחת הגדר הזה?
תודה רבה!

תשובה:

שלום וברכה,

אסור למשגיח כשרות או לכל פועל במטבח לאכול מהאוכל אלא אם כן יש לו רשות מיוחדת מבעל הבית.

בהצלחה.

מקורות:

כתוב בתורה (דברים כג, כה) "כִּי תָבֹא בְּכֶרֶם רֵעֶךָ וְאָכַלְתָּ עֲנָבִים כְּנַפְשְׁךָ שָׂבְעֶךָ וְאֶל כֶּלְיְךָ לֹא תִתֵּן". שפועל יכול לאכול בשעת עבודתו בשדה. זכות זו נאמרה רק בעוסק בדבר שמחובר לקרקע עד שעת גמר מלאכה למעשר, ולכן האוכל שנמצא במטבח כבר התחייב במעשר, והיה כבר גמר מלאכה למעשר, ולכן אין לפועל במטבח את הזכות שנאמר בתורה לפועל שעובד בשדה. שו"ע סימן שלז סעיף ג.