הלוואה במט"ח לפי שקלים

שאלה:

נשאלתי:
ראובן (בארץ) נצרך לסכום גדול של שקלים ביקש משמעון חבירו (מאמעריקא) הלואה אבל רצה שיהיה דוקא הלואה של שקלים אבל בתור אמריקאי לא היה לו שקלים אבל נתן לו השווית אז בדולרים (מזומן) שהיה השווית של סכום הנ"ל שקלים אז.

לאחר זמן ראובן רוצה לשלם ההלוואה באמערקאי שהוזל עכשיו
ושמעון תובעו שקלים.

א. צריך לשלמו אמרעקאי או שקלים.
ב. האם יש ריבית כשמשלמו שקלים?
ב. האם יש מחלוקת בדבר שיכול לומר קיים לי?

תשובה:

שלום וברכה,

אם בשעת הלוואה התנו שהלוואה היא שקלים חייב להחזיר שקלים. ולא משנה שנתן דולרים כיון שהתנו שמלווה שקלים הרי קיבל הלוואה של שקלים על ידי הדולרים, וחייב להחזיר שקלים לפי ההלוואה. ולכן אם הדולרים עלו או ירדו חייב לשלם לפי ערך השקלים.

בהצלחה.

מקורות:

בהלוואה סאה בסאה מצאנו שיכול להתנות שמעריך את הלוואה הסאה לפי דמים ואז יהיה חייב לפי הדמים שלווה. – שו"ע סימן קסב ס"א.