קנייה מגוי ועבודה על הייצור בשבת ועוד

שאלה:

לכבוד הרב,
יש לי מספר שאלות אשמח לעזרה.

1. אם קונים מגוי פריט שזול בכמעט שליש מיהודי (מחלל שבת) האם יש לוודא שהוא לא מייצר אותו בשבת? והאם בשני המקרים אין ממש ברכה כי גם אם זה נקנה מיהודי אבל לא שומר מצוות הברכה לא שורה על זה כמו ע"י שומר תו"מ?

2. פריט לבוש שהמידות לא מדויקות כלל ומחברה אחת מידה מסויימת היא לפי מה שמקובל ואצל חברה אחרת גדול/קטן מדי.
אם מזמינים מראש (ברשת) שני פריטים בעלי מידה שונה מתוך כוונה שאחד אמור להתאים.
החברה מציעה החזרה בחינם בכל מקרה, האם מותר מראש לקחת שני פריטים באותה קניה במידה שונה שאני יודע מראש שאחד יוחזר כי לא יתאים בוודאות (כי זה השרות שהם מציעים ולא מוגבל מראש בהתניות מיוחדות כגון מקרים כנ"ל)?
3. אדם שמדבר בין לבין עצמו (בפה או או במחשבה) על מישהו שעשה לו דבר לא טוב, האם יש בזה לשון הרע (כמו שכתוב שהיה עם מרים על משה והקב"ה שמע)?

תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

1. אין כל בעיה בכך שהוא עובד בשבת, מותר לו לעבוד לצרכו בשבת.

2. ודאי אסור לעשות זאת, החזרה עולה להם כסף, הם מתכוונים לאופציה שזה ישאר אצלך ולא שבכל מקרה תחזיר ויספגו נזק.

3. אין בזה לשון הרע, אבל זה לא טוב לנפש, זה מעציב… תדבר דיבורים נעימים וטובים.