מעשר כספים – חומש

שאלה:

אני משתדל ב"ה להקפיד לתת חומש לעניים ולעמלי תורה, וכשבאים אנשים לאסוף כסף בתפילה/דופקים בדלת וכדו', אני נותן להם קצת בתורת צדקה בעלמא, ולמעשה יוצא קצת יותר מחומש בעצם, האם זה נכלל ב'המבזבז אל יבזבז יותר מחומש' או בגלל שזה מעט מאוד יותר, אז זה בסדר?

תשובה:

שלום וברכה

זה בסדר גמור. ראשית, ידועים דברי הרמב"ם בפירושו למשניות מסכת פאה שכאשר העני לפניו ונזקק לו לא נוהג דין זה. שנית, כיון שלא מדובר בהתחייבות קבועה או בנתינה אחת משמעותית, אלא בנתינה אקראית של סכום קטן, לא הגיוני שלקנות מסטיקים בסכום הזה מותר לך וזה לא בחשש שיגרום לך להעני ח"ו אבל לתת צדקה אסור… הכל מדובר רק בהתנהגות חריגה העלולה לסכן את מעמדך.

בהצלחה רבה ושיהיה תמיד רק שפע!

כמו כן חשוב לדעת, שזה הכל מדובר באדם בעל הכנסה ממוצעת שגורר את החודש, נניח אדם עשיר שמרויח סכומים גדולים, וכי יעלה על הדעת שלא יתן יותר מחומש? וכי מוטל עליו לשים את הכסף תחת הבלטות? בשביל מי בורא עולם נתן לו כסף? לכן בהכרח הכל לפי הענין, וכל שאין חשש כנ"ל, זה מצויין לגמרי…

הצטרף לדיון

תגובה 1