מסרק בשבת / מברשת שיניים / שעון שבת

שאלה:

האם מותר להרטיב את מברשת השיניים בשבת במים או במי פה לפני שמצחצח או שיש בזה משום סוחט? והאם יש דרך שמותר להשתמש במברשת או שיש להימנע?

אדם שידע שהיה חולה ולא יודע מה מצבו כעת, האם מזכירו ברפאנו בתפילה בתוך שאר חולי ישראל או שעדיף שימנע?

אדם שרוצה להתפלל לרפואת חבירו ולא יודע את שם אמו, האם מזכיר את שמו לבד או שעדיף גם שם משפחתו?

דם הנמצא בביצים בימינו מה ינהגו בו והאם יש הבדל אם נמצא בחלמון או בחלבון?

האם מותר להאריך מצב קיים בשעון שבת? ואם כן האם צריך בשינוי או שאפשר בצורה רגילה?

האם מותר לגבר (שיער קצר) להסתרק בשבת במברשת שהחתיכות שמסרקות נמצאות במרחק אחד מהשני (כמו שמצוי היום בחנויות)?

תשובה:

שלום וברכה

אף שהמברשת שיניים יש לה סיבי ניילון, מחמת צפיפותם חששו הגרש"ז אויערבך ועוד מאסיור סחיטה, לכן אין להריטב. עצם השימוש מותנה בכך שלא מוציא דם.

2. אם כבר חלף זמן רב, אין טעם לכאורה.

3. שמו לבד.

4. ראה כאן.

5. ראה כאן.

6. אם זה חריג ממסרקים רגילים ובמהותו אינו תולש יש להקל, אבל במהותו תולש ורק בגלל ששערו קצר אינו תולש, זה נחשב כעין עובדין דחול ונהגו להמנע. ראה משנה ברורה סי' שג ס"ק פז.