לתרומות לחץ כאן

תביעה ייצוגית

שאלה:

האם מותר להגיש לכתחילה תביעות יצוגיות ע"מ להשתכר מהפיצויים הנלווים אליהם למי שתורתו אומנותו וגם מחמת תיקון עולם או שמא האיסור של פנייה לערכאות תופש גם כאן.
עיקר הנתבעים הם חברות ממשלתיות משרדי ממשלה וחברות גדולות שלא יצייתו לדין תורה

תשובה:

שלום וברכה,

בתביעה ייצוגית כמעט ואין הבדל האם הנתבע חרדי או לא. בתביעות ייצוגיות לא ניתן לתבוע בבית דין, לבית דין אין סמכות לחייב אם הצדדים לא חתמו על בוררות. והיות ומעיקר הדין חל חובה על הבתי דין לתבוע תביעה ייצוגית למרות שאין תובע – כדי למנוע אנשים מלגזול. והיות ואין תוקף לבית דין בכך, מותר לפנות לערכאות.

אמנם מסתבר שהתביעה יכולה להיות רק על דברים שיש בהם בסיס הלכתי. אבל תביעות שאין להם בסיס הלכתי – כגון עוגמת נפש – לא ניתן לתבוע בערכאות, כיון שגם הבית דין לא היו מחייבים בכך.

יש מקרים רבים שלמרות שאין בסיס הלכתי לתביעה ויהיה מותר לתבוע – אם החברה התחייבה בפיצוי לנפגעים ממנה. למשל: חברת הסעות שמתחייבת למשרד התחבורה פיצוי לאזרחים על אי עמידה בלוח זמנים, יהיה מותר להגיש תביעה ייצוגית על כך, כיון שהפיצוי יחויב בבית דין, כיון שהחברה התחייבה בכך. אך אם אין בסיס לתביעה בהלכה אין היתר לתבוע בתביעה ייצוגית. כמו כן כאשר החברה שאמורה לשרת את הציבור, אינה עומדת על התחיבותם, ומזלזלת בשרות של הציבור, היות ואין צדק שהציבור יקופח מותר לו לפנות לערכאות.

במקרים שיש איסור לתביעה ייצוגית, אסור אף להציע לעו"ד על כך משום איסור של לפני עיור, או איסור מסייע. אם עבר והציע לו מותר לו לקחת שכר על כך.

לכן ראוי שבכל מצב יש להקדים ולשאול שאלת רב.

העובדה שהתובע תורתו אומנותו לא משנה את המציאות.

בהצלחה.

מקורות:

בעיקרון בית דין יכול לדון אדם גם כאשר אין תובע, מתפקידו של בית דין למנוע אנשים מלגזול ולכוף אנשים לפרוע חובות כמצוות התורה. עיין בספר מקצוע בתורה סי' סז ס"ק יא.
כמו כן, גם כאשר אדם הוא ירא שמים וציית דין, אם בפועל אין בית דין יכול לדון אותו, מותר לתובע לתבוע בערכאות. וכמו שכתב בספר חשק שלמה סי' סא טור אות יג בשם מהריק"ש.

 

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. עוגמת נפש זוהי תביעה אישית ואין סיבה שנתיר לתבוע תביעה שאין לה בסיס הלכתי. אך תביעה של אי מתן שרות לציבור, והציבור מקופח, גם בית דין היה אמור לטפל בזה אילו היה לו כח בכך, ולכן מותר לפנות לבית משפט כדין שליחים של הב"ד, כדי לפקח על צורכי ציבור.

השאר תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שאלות שנצפות עכשיו:

מאמרים אחרונים

מדריכים הלכתיים

הכנו עבורכם
דבר תורה לשבת!

מחפשים כל שבוע איזה דבר תורה להגיד בשבת?

מעכשיו תקבלו כל שבוע דבר תורה ואת כל השאלות הכי מעניינות אליכם למייל