ירקות שביעית ממקומות המסופקים

שאלה:

שלום וברכה,

רציתי לשאול לגבי גידולי שביעית מאזורים הקראים "עולי מצרים", שנעשה בהם היתר מכירה לחומרה, האם יש מקום להקל לצרכן.

השאלה מבוססת על זה שלפי התקנות האחרונות של הרבנות הראשית להיתר מכירה נפטרו כמה מהבעיות העיקריות בחלות המכירה (כיון שאין נעשית ע"י שליח ויש לה תוקף משפטי), בצירוף לזה שהאיסור ספיחין בכהאי גוונא הוא רק מכח ספק, שמא גם מה שגדל באיסור בשדה של גוי יש בו איסור ספיחין (כמבואר במשפטי ארץ פט"ז הערה 15 בשם החזו"א), ובצירוף ספק האם המקומות האלה אכן מכיבוש עולי מצרים ומממילא אין בהם להלכה איסור ספיחין.

אני מבין שגם לפני עיוור אין (נוסף על השיטות שאין לפני איסור באיסור דרבנן) מכח השיטות שמתירות את ההיתר מכירה.

בברכה,
אשר.

תשובה:

שלום וברכה

אינני יודע לאלו מקומות מכוונים דבריך, אם אכן מדובר במקום שלא נכבש על ידי עולי בבל באופן ודאי הרי שאין שם קדושת שביעית, אלא שבודאי מדובר על המקומות המסופקים, שחששו שהם מארץ ישראל של עולי בבל, הנהגת גדולי הפוסקים כולם היתה שלא לחלק בכך, ושלא לסמוך על היתר מכירה גם במקומות אלו. אין צורך להקל בכך במציאות החיים בזמנינו שעם קצת תיכנון יש ירקות מהודרים בכל מקום בארץ.

יום מבורך.