דמי שדכנות כשאין מי שמנהל

שאלה:

שדכנית הציעה לבת שלי בחור, והוא רצה אך היא לא רצתה להיפגש. אותו בחור הציע את הבת שלי לחבר שלו, והגלל שהם יחסית מבוגרים- הם קבעו את כל הפגישות ביניהם ואף אחד לא ניהל אותם. לבסוף ברוך ה' התארסו.
האם צריך לשלם דמי שדכנות גם לשדכנית? וכמה לשלם לחבר? ואם לא ירצה כסף צריך להתעקש?

תשובה:

שלום וברכה,

לשדכנית לא מגיע דמי שידוך כיון שהיא לא קישרה בפועל בין הצדדים.

הבחור שהציע לבת שלך את החבר שלו, ופנה לחבר שלו והציע את הבת שלך, הוא השדכן ומגיע לו דמי שידוך מלאים. ולמרות שלא היה מעורב בקידום השידוך, כיון שהשידוך המשיך להתנהל ביניהם ולא היה צורך בהתערבות השדכן, נחשב שהשדכן עשה את כל פעולתו בהצעת השידוך. ורק אם היה צריך לפעולת השדכן והשדכן נמנע ולא המשיך אזי מגיע לו תשלום חלקי.

אם הבחור לא ירצה דמי שידוך אין חובה לתת לו, והרי הוא מוחל על דמי השידוך. יש שנהגו להקפיד לתת דמי שידוך ולהקפיד שהשדכן יקבל, ואח"כ יוכל להחזיר את דמי השידוך להורים.

בהצלחה.

מקורות:

שדכן הוא מי שמקשר בפועל בין הצדדים. במקרה הנ"ל השדכנית לא קישרה אלא ההצעה שלה הולידה הצעה אחרת, ועל כך אין תשלומי שידוך.