חיוב השתתפות בלוויה של ת"ח

שאלה:

כאשר ל"ע נפטר ת"ח מרביץ תורה "תני ומתני" האם יש חובה ללכת ללוויה. כמה החובה לטרוח עבור זה? כמה זמן אמורים להקדיש עבור הנסיעה וכד'?
ומדוע לא שמענו שמקפידים כולם כולל גדו"י ללוות כל ת"ח מרביץ תורה בשיעור קומה. ורק ללוויות של גדולי הדור ממש מגיעים כולם

תשובה:

מחמת ריבוי הת"ח והלוויות, סומכים על מה שכתב בס' עמק שאלה פרשת ויחי, שהחיוב ללכת ללוויה הוא רק כאשר פוגשים בה, אבל אין חיוב להפסיק מהלימוד כדי לנסוע ללוויה המתקיימת במקום אחר. וכן האריך בשו"ת מנחת אלעזר ח"א סי' כו, שבעיירות שלנו שגרים מאות אלפי יהודים נמצא שכל יום יהיה חיוב ללכת ללוויות וזה דבר שלא יתכן, ותורה מה תהא עליה, ובקונטרס שיירי המנחה שם הביא דברי העמק שאלה הנ"ל בישוב התמיהה, וע"ע בזה שו"ת שלמת חיים יו"ד סי' תכ.