להשתמש בספרים של בעל הבית/ ספר שהתלכלך

שאלה:

התארחנו אצל אחותי במושב והיא מצאה לנו בית של שכנים שלה ללון בו .
קראתי בספרי הקודש שלהם .
האם מותר לי להשתמש בספרים ?
כשקראתי באחד הספרים אכלתי משהו תוך כדי ולכלכתי מעט את הספר האם אני חייב לדווח על זה לבעלים ?
תודה מראש

תשובה:

שלום וברכה,

מותר לקרוא בספרים של בעל הבית, כיון שזה דבר שלא מקפידים, ואם מדובר בספרי קודש יש סברה נוספת של ניחא ליה לאיניש, וכיום אנשים לא מקפידים שישתמשו בספרים בשונה מזמן חז"ל שהיו מקפידים ולכן היה אסור לקרוא בספרי קודש. ההיתר לקרוא דווקא אם לא בשעה שאוכל או עושה מלאכות שעלולות להזיק את הספר.

בדיעבד שקראת בזמן אכילה והספר התלכלך, אין על כך תשלום כיון שאין אפשרות לתקן ואין ידירת ערך על לכלוך קטן, ואין צורך ליידע את בעל הבית.

בהצלחה.