להתפנות בשיחים בשבת ובשמיטה

שאלה:

האם מותר להתפנות בשיחים בשבת? והאם מותר להתפנות בשיחים בשמיטה?
שואל את השאלה מבחינת השקיית הצמחים.
בתודה מראש.

תשובה:

השו"ע בסימן שלו סעיף ג מתיר זאת, משום שבר שזה מזיק לצמחים ולא מועיל, אולם בביאור הלכה שם הביא מס' תפארת ישראל שיש שאמרו שזה דוקא מועיל לצמחים כמו זבל ויש לאסור, ולכן אין לסמוך על הוראת השו"ע בזה אלא בשעת הדחק ומשום כבוד הבריות.

בשמיטה יש יותר להקל בזה, משום שידועים דברי החזון איש שדבר שאין מתכוון מותר בשביעית וכבר דן בזה גם בשו"ת מנחת שלמה סי' מא, ולכן בצירוף דברי השו"ע הנ"ל יש להקל.

מקורות:

ראה עוד אגלי טל זורע סעי' ה, ערוך השלחן שלו סעי' כב, כף החיים שם ס"ק לא.

הצטרף לדיון

8 תגובות

  1. למען האמת, ראשית ודאי שניתן לסמוך לכתחילה על דברי השו"ע שכך סתם.
    אבל סתם לצורך הפלפול והלימוד, גם אם נניח שהשתן חריף ומועיל לצמחים, הרי יש כאן לכל היותר פסיק רישא דלא ניחא ליה באיסור דרבנן (ולא דהורייתא כיוון שאין זו דרך להשקות כלל!), ולא ניחא ליה כיוון שאלו אינם הצמחים שלו (ואולי אכן יש לחלק במידה וכן הצמחים שלו שאז יותר יש לחשוש בכהאי גוונא)..

  2. אשמח להסבר כוונת המשורר במשפט "בשעת הדחק ומשום כבוד הבריות":
    אם זה מותר זה מותר תמיד ואם זה אסור זה אסור גם בשעת הדחק, למיטב הבנתי אי אפשר לבחור דעה בהלכה כל פעם, צריך להיות עיקבי…
    דבר שני, אין הלכה המחייבת לכבד את הבריות (משום שכבוד הבריות הוא דבר לא מוגדר) ולכן זה לא טעם למה לעשות/לא לעשות משהו.

  3. יש לנו כלל הלכתי שכבוד הבריות [שהוא עצמו צריך הגדרה כמובן] דוחה איסור דרבנן גם בקום עשה, ואיסור דאורייתא בשב ואל תעשה. אי אפשר להחליט כל פעם לפי מה שרוצים, ובאמת זה לא הענין, זה כלל קבוע. הכלל הזה מדובר בענין קריעת נייר בשירותים בשבת למי שנתקע [ואינו פושע שהיה מוטל עליו להכין קודם כמבואר בפוסקים], והוא נתון במחלוקת לגבי מי שנמצא באמצע הרחוב ומגלה שיש לו שעטנז במכנסיים… האם חיב להוריד קבל עם ועדה [מחלוקת רמב"ם ורא"ש אם נחשב קום עשה או שב ואל תעשה] ועוד. ואכן יש ללמוד את גדרי הדין ומה הוא כולל ולא להחליט לבד.