הניח מאחורי גבו חפץ ועמד ונשבר

שאלה:

בס"ד

הזמנתי נגר (חרדי) להרכיב ספרייה בסלון. והנחתי את דלת הויטרינה מאוחרי גבו של המתקין, כך שכשהוא נעמד לאחר שסיים להרכיב את אחד הדלתות הוא נתקל בדלת הויטרינה ושברה. הלה טוען שהנחתיה במקום שלא היה עליו לתת לב שהונח שם דבר, ולעומתו אני טוען דדין הוא שאדם מועד לעולם ואף באונס, ועליו לשלם .

עם מי הצדק?

יישר כוחכם!!!

תשובה:

שלום וברכה,

הניח מאחורי אדן דלת זכוכית ולא ראה שהניחו מאחוריו ונעמד ונשברה הדלת, מי ששבר פטור שאין הוא המזיק אלא מי שהניח הוא המזיק. ולכן הנגר פטור מלשלם.

בהצלחה.

מקורות:

נחלקו הראשונים האם מזיק באונס חייב, ולהלכה נוקטים שאין לחייב מזיק באונס. ראה כאן בהרחבה. במקרה שהניח מאחורי אדם חפץ והאדם יעמוד וישבור המניח את החפץ הוא נחשב מזיק, כמבואר בתוספות ב"ק ד, א: "בירושלמי יש דישן לא מחייב אלא כשהשכיב עצמו אצל הכלים אבל אם ישן והביאו כלים אצלו ושברן פטור דהם גרמו לו וכן אם היה ישן והלך חבירו לישן אצלו והזיקו זה את זה הראשון פטור והאחרון חייב".

הצטרף לדיון

תגובה 1