החזרת תבשיל לח קר לאש

שאלה:

האם אפשר להסיר על מנת להחזיר מפלטה חשמלית תבשיל לח שבושל כל צורכו אם הוא עדיין לא הגיע לחום שהיד סולדת בו?

תשובה:

אסור בהחלט. יש להבין שיש בשבת שני איסורים שונים שכלליהם חלוקים: יש איסור בישול, לפיו כל דבר לח שלא הגיע ליד סולדת [אחר שהסתלק חומו הראשון, או למנהג הספרדים אפילו לא הסתלק אבל ירד מתחת חום שהיד סולדת בו], אסור להניחו על האש או לקרב את בישולו [נניח הוא מגולה על האשה ואני מכסה אותו. לענין זה כלל לא משנה מה בדעתו, יש איסור לגרום לו בישול או לקרבו.

ויש איסור חזרה, שהוא מדבר רק בדברים שכבר אין בהם חשש בישול, כמו לח רותח או יבש שמבושל כל צרכו, שבזה יש כללים מתי מותר להחזיר לאש, וביניהם תלוי הדבר בדעתו.