ריבית כשמעגלים את המחיר

שאלה:

חבר היה חייב לי סכום כסף, ועיגל את האגורות כלפי מעלה לשקל הקרוב – כלומר שילם לי כמה עשרות אגורות יותר ממה שהיה חייב. ביקשתי ממנו שיקח שקל עודף חזרה אך הוא סירב ואמר שהכסף העודף מתנה מבחינתו. אמנם, הוא אמר זאת רק לאחר העברת הכסף.

העברת הכסף בוצעה דיגיטלית, כך שהכסף נמצא כבר ברשותי באפליקציה. האם מותר לי למשוך את הכסף לחשבון הבנק שלי ולהשתמש בכולו? האם להעביר שקל אחד לצדקה?

תודה

תשובה:

שלום וברכה,

מותר לך לקבל את התוספת ואין חשש ריבת בדבר כיון שהלווה נותן את התוספת מטעמי נוחות בלבד.

בהצלחה.

מקורות:

אם בהעברה בנקאית יש בעיה להעביר אגו' נמצא שהעביר יותר כדי שלא להעביר פחות, וכך נח לו, וגם מותר, וכמו מי שמסופק כמה החוב ומשלם מה שודאי כולל את סכום החיוב שמתיר הראב"ד. ומצאנו עוד שאם נותן תוספת מטעמי נוחות אין איסור ריבית.