קבלת פיצוי מהבנק

שאלה:

שלום וברכה.
קיבלתי מכתב עם המחאה מבנק לאומי (שאני כבר לא לקוח שלו כ 9 שנים) עם פיצוי כספי.
לאחר הפקדת השיק עלה בדעתי שמא יש פה טעות כלשהי ושמא לא מגיע לי את הפיצוי.

לאחר בירור קצר (בעקבות מידע שהופיע במכתב שבו היתה ההמחאה) מצאתי את המידע הבא:
"ת״צ (מרכז) 48848-01-17 נצחיה לפינר נ׳ בנק לאומי לישראל בע״מ
הבקשה הוגשה בגין הטענה, כי בנק לאומי גבה מלקוחותיו עמלות עבור המרת יתרת זכות במטבע זר למטבע ישראלי על אף שלא נתבקש לעשות כן על ידם, וההמרה אף בוצעה בהתבסס על שער הנמוך מהשער היציג בעת ההמרה.

בהסדר הפשרה נקבע, כי הבנק יחדול מפרקטיקה זו תוך 10 חודשים מהפיכת פס״ד המאשר ההסדר לחלוט; יינתן פיצוי שייגזר משווי העמלה שנגבתה ומן הפער בין השערים – כתלות בסכום שהומר ובתוספת ריבית קבועה; ההשבה תתבצע לחשבונות הבנק של לקוחות ובהמחאות למי שאינם לקוחות (אם סכום הזכאות יעלה על 35 ש״ח); הכספים שיוותרו יועברו לקרן לניהול וחלוקת כספים."

אני לא זוכר אם היה לי בחשבון מטבע זר שהומר לישראלי ואם אכן מגיע לי פיצוי כלשהו בהתאם להסכם הפשרה.
כל זאת מעבר לשאלה הבסיסית האם בכלל מותר ליהנות מהסכם פשרה זה או לא.
בנוסף כתוב לעיל שהכסף גם כולל ריבית.

שאלתי היא האם מותר לי לשמור את הכסף או שמא עלי להשיבו בדרך כלשהי או שמא עלי לברר (אם זה בכלל אפשרי) האם מגיע לי את הפיצוי הנ"ל או לא.

תשובה:

שלום וברכה,

מותר לך לקחת את הכסף ואין צורך לחשוש לאיסור. מסתבר שהייתה תביעה ייצוגית נגד הבנק וחייבו אותם לפצות את הלקוחות. ואם שלחו לך את הכסף מסתמא שלפי פסק בית משפט מגיע לך, והם קיבלו עליהם את הפסק של הבית משפט. לגבי איסור ריבית, כיון שיש לבנק היתר עסקה מול הלקוחות אין חשש איסור. מלבד זאת כיון שלא הייתה כאן הלוואה אלא בית משפט ראה זאת כחוב וריבית ולכן אין כאן איסור ריבית.

בהצלחה.